sobota, 17 października 2015

Przepis na domowe kluski śląskie z sosem pieczarkowo-paprykowym :)

       Nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad , mam nadzieję że dzisiejszym wpisem Wam pomogę :)
Będzie pysznie ,łatwo ,tanio i po domowemu :) Zapraszam !
            


Składniki na kluski ( dla 3-4 os.):

  •  0,25kg mąki ziemniaczanej ;
  • 1 jajko;
  • 10 małych ziemniaków
 
 
Składniki na sos:
  • 6 pieczarek;
  • bąki cebuli;
  • ćwiartka papryki;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1/4 szklanki śmietany
 
 
Przygotowanie :

1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie .
2.Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia ,następnie przekręcamy przez maszynę ( tzw.do mięsa).
3.Zmielone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy mąkę i jajko .Wszystko mieszamy ze sobą na gładką masę.
 
 
4.Formujemy małe kuleczki i palcem na środku robimy małą dziurkę .Zagotowujemy wodę i rzucamy do niej kluski .Gdy wypłyną na wierz wyjmujemy i gotowe :)

5.Przygotowujemy sos -myjemy pieczarki kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.

6.Gdy pieczarki zrobią się lekko brązowe dodajemy pokrojoną paprykę i po kliku minutach śmietanę.

7.By zagęścić sos dodajemy mąkę i pod koniec gotowania bąki cebuli .


Gotowe kluski polewamy sosem :) Smacznego !

2 komentarze: