Dzisiaj przedstawiam przepis na -DOMOWĄ SZARLOTKĘ.
- formy o wymiarach 25 cm;
- papier do pieczenia
- 300g mąki;
- 50g cukru;
- 1 jajko;
- ok 1,5 kg jabłek;
- 1 łyżkę cynamonu;
- 100g brązowego cukru;
- szczyptę kardamonu;
- 1-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Mąkę,cukier,masło i jajko razem mieszamy ,a następnie zagniatamy ciasto.Formujemy z niego kulę ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 40 minut w chłodne miejsce.
2. Umyte i obrane jabłka kroimy w drobną kostkę .Rozgrzewamy patelnię , następnie dodajemy cukier i cynamon.gdy cukier się lekko rozpuści dodajemy pokrojone jabłka i kardamon.Całość smażymy aż jabłka zbrązowieją jakieś 10minut.
3. Trzy czwarte ciasta rozwałkowujemy na stolnicy.Formę wykładamy papierem do pieczenia ,a następnie rozwałkowanym ciastem.Dno nakłuwamy widelcem,posypujemy bułką tartą i przekładamy podsmażone jabłka .Pozostałe cisto rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski. Z gotowych pasków układamy na szarlotce kratkę ,a boki ciasta zlepiamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok 30 minut .Przed podaniem posypujemy pudrem .
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz