wtorek, 6 października 2015

Domowa szarlotka




     Uwielbiam piec,gotować i po prostu przyrządzać różne potrawy,dania .Każdy kto mnie zna wie o tym doskonale :)Nie raz bywa ,że przyjaciołom czy chłopakowi zapakowuje do domu kawałek cista czy kilka ciasteczek :) Nie ukrywam ,że jestem strasznym łasuchem (szczególnie podczas kobiecych dni :Ptak dziewczyny ,które to czytają wiedzą o czym mówię :D )dlatego często przygotowuje ciasteczka ,domową krówkę by zaspokoić bóla :P Także  nie trudno się domyślić ,że kolejnym cyklem na blogu będą kulinaria :) Mam nadzieje ,ze się spodoba .Przepisy będą  łatwe,tanie ,a przede wszystkim smaczne !
                       Dzisiaj przedstawiam przepis na -DOMOWĄ SZARLOTKĘ. 
                                     

                                                                 Będziesz potrzebować :                          
  • formy o wymiarach 25 cm; 
  • papier do pieczenia
       do ciasta:
  • 300g mąki;
  • 50g cukru;
  • 1 jajko;
      nadzienie:
  • ok 1,5 kg jabłek;
  • 1 łyżkę cynamonu;
  • 100g brązowego cukru;
  • szczyptę kardamonu;
  • 1-2 łyżki bułki tartej


                                                                             Przygotowanie:
  1. Mąkę,cukier,masło i jajko razem mieszamy ,a następnie zagniatamy ciasto.Formujemy z niego kulę ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 40 minut w chłodne miejsce.    

                                                             

2. Umyte i obrane jabłka kroimy w drobną kostkę .Rozgrzewamy patelnię , następnie dodajemy cukier i cynamon.gdy cukier się lekko rozpuści dodajemy  pokrojone jabłka i kardamon.Całość smażymy aż jabłka zbrązowieją jakieś 10minut.


3. Trzy czwarte ciasta rozwałkowujemy na stolnicy.Formę wykładamy papierem do pieczenia ,a następnie rozwałkowanym ciastem.Dno nakłuwamy widelcem,posypujemy bułką tartą i przekładamy podsmażone jabłka .Pozostałe cisto rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski. Z gotowych pasków układamy na szarlotce kratkę ,a boki ciasta zlepiamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok 30 minut .Przed podaniem posypujemy pudrem .




                                                                        Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz